Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

ΛΑΙΜΗΤΟΜΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ: ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΔΩΡΑ –ΚΛΕΙΝΟΥΝ 700 ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ-ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ!


ΟΛΟΙ-ΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ, ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ, ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ, ΣΤΙΣ ΠΟΡΕΙΕΣ!
Aπό τον προσεχή Ιούλιο, θα τεθούν σε εφαρμογή μια σειρά από μέτρα -υπό το πρόσχημα του εξορθολογισμού των μισθολογικών και λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου- τα οποία θα σηματοδοτήσουν την πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο τομέα (αύξηση ωραρίου, κατάργηση επιδομάτων, απολύσεις, κά), την περεταίρω συρρίκνωση μισθών και συντάξεων, την περικοπή κοινωνικών επιδομάτων και παροχών  και τη λειτουργία όλων των τομέων και υπηρεσιών της κρατικής μηχανής στο minimum...


ΟΛΟΙ-ΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ, ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ, ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ, ΣΤΙΣ ΠΟΡΕΙΕΣ!
Aπό τον προσεχή Ιούλιο, θα τεθούν σε εφαρμογή μια σειρά από μέτρα -υπό το πρόσχημα του εξορθολογισμού των μισθολογικών και λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου- τα οποία θα σηματοδοτήσουν την πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο τομέα (αύξηση ωραρίου, κατάργηση επιδομάτων, απολύσεις, κά), την περεταίρω συρρίκνωση μισθών και συντάξεων, την περικοπή κοινωνικών επιδομάτων και παροχών  και τη λειτουργία όλων των τομέων και υπηρεσιών της κρατικής μηχανής στο minimum (συγχωνεύσεις/καταργήσεις φορέων, υποχρηματόδοτηση ΟΤΑ, Νοσοκομείων, Παν/μίων κλπ), με τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις για το σύνολο της κοινωνίας.
 
Αναλυτικότερα τα μέτρα, που οριστικοποιεί εντός των ημερών το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με την τρόικα είναι:
1. «Εξορθολογισμός της μισθολογικής δαπάνης», όπως αποκαλείται η εφαρμογή του νέου μισθολογίου, από την 1η Ιουλίου, που θα μειώσει τις απολαβές των εργαζομένων το Δημόσιο κατά 550 εκατ. ευρώ, φέτος και κατά 1,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2015. Καταργούνται περισσότερα από 50 επιδόματα, η «ωρίμανση», αυξάνονται οι ώρες απασχόλησης στο Δημόσιο από 37,5 σε 40 ώρες την εβδομάδα και καταργούνται τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας και τα ειδικά μισθολόγια. Εξετάζονται παράλληλα και μέτρα πρόωρης συνταξιοδότησης, μέσω εθελουσίας, των υπαλλήλων που είναι κοντά στα όρια ηλικίας.
2. Οι λειτουργικές δαπάνες μειώνονται περαιτέρω κατά 140 εκατ. ευρώ, μέσω της μείωσης του ποσοστού διάθεσης κατά 7% των κονδυλίων που έχουν εγγραφεί αρχικά στον προϋπολογισμό κάθε υπουργείου και φορέα. Στις αρχές του 2011, ορίστηκε ότι το ποσοστό παρακράτησης των κονδυλίων του προϋπολογισμού θα είναι 10% και θα αποδίδεται το 90%.
3. Καταργούνται ή συγχωνεύονται περισσότεροι από 700 δημόσιοι οργανισμοί, από τους περίπου 1.500, που υπάρχουν, διαδικασία που υλοποιεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος. Ερωτηματικό εξακολουθεί να παραμένει η τύχη του προσωπικού, αφού οι υπάλληλοι θα αξιολογούνται με κριτήρια του ΑΣΕΠ για τη μετάταξή τους σε άλλες υπηρεσίες και όσοι δεν θεωρούνται «άξιοι» δεν θα προσλαμβάνονται.
4. Μειώνονται ακόμα περισσότερο οι επιχορηγήσεις προς φορείς της Γενικής Κυβέρνησης υπουργεία, ΟΤΑ, Ταμεία, ΝΠΔΔ, που θα αποδώσει συνολικά 450 εκατ. φέτος.
5. Τα δημόσια νοσοκομεία για να αυξήσουν τα έσοδά τους, ωθούνται να συνάψουν νέες ειδικές συμφωνίες με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες για την κάλυψη ασθενών τους. Σε συνδυασμό και με την ψηφιοποίηση των συνταγών ΙΚΑ την επέκταση λίστας μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, τη νέα τιμολογιακή πολιτική στα φάρμακα και την εισαγωγή ασφαλιστικής τιμής στο φάρμακο, εκτιμάται ότι θα μειωθεί η δαπάνη κατά 310 εκατ. ευρώ.
6. Μόνο με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα καταβάλλονται πλέον τα κοινωνικά επιδόματα και οι παροχές. Προαναγγέλθηκε επισήμως αυτή τη φορά, η εφαρμογή αυστηρότερων κριτηρίων στη χορήγηση επιδομάτων από τον ΟΑΕΔ (ανεργίας) τον ΟΕΕ-ΟΕΚ, αλλά και για το ΕΚΑΣ, ενώ παράλληλα καταρτίζεται ενιαίος κανονισμός παροχής επιδομάτων υγείας, προφανώς από όλα τα Ταμεία, με εξίσωση προς τα κάτω.
 
7. Επιβάλλεται ειδική εισφορά για συνταξιούχους κάτω των 60 ετών με υψηλές συντάξεις (που δεν έχουν βγει υποχρεωτικά σε σύνταξη).
 
8. Μειώνεται το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και οι επικουρικές συντάξεις από τα Ταμεία με ελλείμματα.
 
Τα μέτρα για την επόμενη τετραετία
Στην περίοδο 2012 - 15 απαιτείται η είσπραξη ή η εξοικονόμηση 22 δισ. ευρώ, αλλά γνωστά είναι τα μέτρα των 19 δισ. ευρώ, και αναμένεται η εξειδίκευση των 3 δισ. ευρώ.
Από την εφαρμογή του νέου μισθολογίου και τα επόμενα χρόνια σε συνδυασμό με την πολιτική μείωσης του προσωπικού μέσω μη αναπλήρωσης των αποχωρήσεων και ενδεχομένως και απολύσεων που δεν το έχει αποκλείσει ως ενδεχόμενο να συμβεί η κυβέρνηση, θα εξοικονομηθούν 1,2 δισ. ευρώ.
Οι λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου θα μειωθούν περαιτέρω κατά 1,2 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι θα ενταθούν τα προβλήματα λειτουργίας πανεπιστημίων, νοσοκομείων και άλλων δημοσίων φορέων, ενώ θα αυξηθούν και οι καθυστερήσεις πληρωμών, προς τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.
Από τις καταργήσεις/συγχωνεύσεις των δημοσίων φορέων που θα συνεχιστούν και τη συνακόλουθη μείωση επιχορηγήσεων θα εξοικονομηθούν 705 εκατ. ευρώ.
Για την ίδια περίοδο, το υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξεί να μειώσει περαιτέρω:
-Τις δαπάνες των Ταμείων και τις κοινωνικές δαπάνες κατά 2,6 δισ. ευρώ και να αυξήσει τα έσοδα των ΟΚΑ μέσω της καταπολέμησης της εισφοροδιαφυγής κατά 2.435 εκατ. ευρώ.
-Τις αμυντικές δαπάνες κατά 1.200 εκατ. ευρώ.
-Τις «λοιπές» δαπάνες, κατά 825 εκατ. ευρώ.
Επίσης φιλοδοξεί να αυξήσει τα έσοδα:
-Από την πάταξη της φοροδιαφυγής κατά 3 δισ. ευρώ.
-Από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών και άλλα φορολογικά έσοδα με συνολική απόδοση κατά 2,5 δισ. ευρώ.
-Τα έσοδα των ΟΤΑ κατά 600 εκατ. ευρώ.
 
Καθίσταται λοιπόν σαφές, ότι η διαδικασία αναδιανομής του πλούτου σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού συνεχίζεται με ολοένα αυξανόμενη ένταση και βαρβαρότητα.
Το κουαρτέτο κυβέρνησης-ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ έχει ως κύριο στόχο του την καταλήστευση της χώρας και την μετατροπή της σε «μπανανία» για την αποπληρωμή του χρέους που δημιούργησε μια πολιτική και οικονομική ελίτ στη χώρα, με εργαζόμενους πάμφθηνους και εξαθλιωμένους, οι οποίοι θα αποτελέσουν την τέλεια «πρώτη ύλη» για την εκτίναξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Απέναντι όμως σε αυτή την προοπτική της απόλυτης εξαθλίωσης της χώρας και του πληθυσμού η μόνη διέξοδος είναι η αντίσταση του ελληνικού λαού μέχρι την – με προοδευτικό πρόσημο- νίκη.
Αντίσταση με μαζικές συγκεντρώσεις σε πλατείες, με πορείες γιγαντιαίες, οι οποίες δεν θα επιτρέψουν το ξεπούλημα του τόπου!
 Αντίσταση εδώ και τώρα! Μέχρι την προοδευτική ανατροπή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου