Τρίτη 3 Μαΐου 2011

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΕΚΤ ΠΝΙΓΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ!

Η ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΘΥΤΑΤΗ ΥΦΕΣΗ!
Σε πιστωτικό κραχ βαδίζει η ελληνική οικονομία καθώς το τραπεζικό καρτέλ, στραγγαλίζει κάθε αναπτυξιακή προοπτική!

ΣΤΟ ΝΑΔΙΡ ΟΙ ΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΕΝΩ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ "ΣΗΚΩΝΟΥΝ" ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ!
Η ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΘΥΤΑΤΗ ΥΦΕΣΗ!
Σε πιστωτικό κραχ βαδίζει η ελληνική οικονομία καθώς το τραπεζικό καρτέλ, στραγγαλίζει κάθε αναπτυξιακή προοπτική!
Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σχετικά με τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών, δείχνουν πως οι τράπεζες, προχωρούν κυριολεκτικά στην αφαίμαξη της οικονομίας και της κοινωνίας. Συγκεκριμένα, μέσα στο α' τρίμηνο του 2011, η καθαρή εκροή πιστώσεων από την πραγματική οικονομία φτάνει τα €750 εκατ., ενώ ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης (%12μηνη μεταβολή) ανέρχεται στο -0,4%. Από τις κατηγορίες χορηγήσεων, πιο "θιγμένες" στον Μάρτιο είναι οι πιστώσεις προςεπιχειρήσεις (-€310 εκατ.), τα στεγαστικά (-€118 εκατ.) και τα καταναλωτικά δάνεια (-€221 εκατ.).
Με απλά λόγια λοιπόν το τραπεζικό σύστημα αντί να δίνει πιστώσεις στην οικονομία, ειδικά σήμερα σε περίοδο μνημονιακής ύφεσης, αντιθέτως, "αναρροφά" κεφάλαια από αυτήν.
Και όλα αυτά, τη στιγμή που το τραπεζικό σύστημα έχει ήδη ενισχυθεί με περίπου €85 δις ευρώ υπό τη μορφή εγγυήσεων, με σκοπό να αντλεί ρευστότητα από την ΕΚΤ, με το σκανδαλώδες επιτόκιο του 1%. Παρά το γεγονός πως κατά καιρούς ακόμα και στελέχη της Κυβέρνησης, λένε πως θα μπουν όροι στη χορήγηση των εγγυήσεων αυτών, που θα συνδέονται με τη χρηματοδότηση της οικονομίας, οι όροι αυτοίουδέποτε μπήκαν και ούτε πρόκειται να μπουν. Και αυτό γιατί οι ελληνικές τράπεζες, δεν μπορούνπλέον να δώσουν νέα δάνεια καθώς είναι ουσιαστικά διασωληνωμένες με το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο τις συντηρεί, αντί να τις κρατικοποιεί, υποθηκεύοντας το μέλλον όλων μας.

Δυστυχώς, η παραπάνω σκοτείνη εικόνα μπορεί να γίνει μόνο ακόμα πιο σκοτεινή. Και αυτό, γιατί η ΕΚΤ, ήδη αύξησε κατά 0,25% το βασικό της επιτόκιο (και άρα και το επιτόκιο χορήγησης ρευστότητας στις τράπεζες στο 1,25%) , ενώ είναι σίγουρο ότι θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες αυξήσεις μέσα στο 2011. Ήδη ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη βρίσκεται κοντά στο 3% και η ακραία μονεταριστική ΕΚΤ,ακολουθώντας το δόγμα "νυν υπέρ πάντων ο αγών για σταθερότητα των τιμών", έχει ξεκαθαρίσει πως θα τον "μαζέψει" κάτω από το 2%, ο κόσμος να χαλάσει. Την τάση αυτή θα ενισχύσει δε, η αλλαγή φρουράς στην ΕΚΤ, με την αποχώρηση Τρισέ και την αναμενόμενηανάληψη ηγεσίας από τον Μάριο Ντράγκι, ο οποίος θα επιθυμεί να δώσει τα διαπιστευτήρια του σκληρού μονεταριστή στις αγορές!
Στην Ελλάδα, οι επιπτώσεις από την αύξηση των επιτοκίων, παροξύνονται από δύο βασικούς παράγοντες.
Πρώτον, η ολιγοπωλιακή - καρτελική δομή του τραπεζικού συστήματος, πάντα, όπως και τώρα άλλωστε, έδινε τη δυνατότητα στις τράπεζες να αυξάνουν (μειώνουν) τα επιτόκια χορηγήσεωνπερισσότερο (λιγότερο) από ότι η ΕΚΤ. Για παράδειγμα, υπάρχουν κατηγορίες χορηγήσεων όπου τα επιτόκια ήδη αυξήθηκαν πάνω από 0,25% (πιστωτικές κάρτες 0,50%, χορηγήσεις προς μικρές επιχειρήσεις από 0,35% - 0,40% κλπ).
Δεύτερον, οι απώλειες καταθέσεων, οδηγούν τις τράπεζες να "τσιμπήσουν" κατά τι τα επιτόκια καταθέσεων τους, μπας και προσελκύσουν καμια προθεσμιακή κατάθεση, δημιουργώντας όμως την ανάγκη για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων!
Γενικότερα όμως, η απώλεια καταθέσεων από τις τράπεζες, έχει εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη. Μόνο στο 2010 έφυγαν από το τραπεζικό σύστημα καταθέσεις €38 δις, ενώ μόνο στο α' 3μηνο του 2011, τραπεζικά στελέχη ανεβάζουν τις σχετικές εκτιμήσεις στα €7 δις. Εάν τα νούμερα αυτά, ισχύουν, τότε οιεκτιμήσεις των τραπεζιτών για απώλεια καταθέσεων μέχρι €20 δις στο 2011, πάνε περίπατο!
Οι αιτίες, για την εκροή καταθέσεων βρίσκονται στο ότι πολλοί μισθωτοί, συνταξιούχοι και άνεργοιτρώνε από τα έτοιμα για να επιβιώσουν ενώ τα κάθε λογής "βόρεια προάστια" στέλνουν τα λεφτά τους έξω...
Η παραπάνω εικόνα δεν μπορεί να αντιστραφεί εάν δεν υπάρξουν, ριζικές μεταστροφές των τραπεζικών λειτουργιών. Σήμερα, οι τράπεζες πασχίζουν να επιβιώσουν με τις αποτιμήσεις τραπεζικών μετοχών να βρίσκονται σε εξωπραγματικώς χαμηλά επίπεδα, με τον τραπεζικό δείκτη του ΧΑΑ, να έχει κατρακυλήσει κατά 48% μέσα σε 1 χρόνο!
Επομένως, μόνη λύση για την μεταστροφή των τραπεζικών λειτουργιών και άρα την οποιαδήποτε αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι η εθνικοποίηση κοινωνικοποίηση του συνόλουτου τραπεζικού συστήματος, που πλέον ακόμα και με όρους αγοράς (χωρίς φυσικά αυτοί οι όροι να αφορούν κατ' ανάγκην την Αριστερά, σε ότι αφορά τους μεγαλομετόχους), μπορεί να γίνει με ελάχιστα χρήματα, σε σχέση με αυτά τα οποία έχουν λάβει ήδη οι τράπεζες από το 2008!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου